Tastatură Braille 3D DYI, disponibilă comunității gratuit
Tastatură Braille 3D DYI, creată de un român, disponibilă comunității gratuit
Stagiunea de Jazz de la Ateneul Român continuă cu cel de-al doilea concert, anunță Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR).
North Sea String Quartet, în România
Astfel, Cvartetul de coarde jazz al momentului din Olanda, North Sea String Quartet își lansează albumul de debut, “Splunge”, și concertează cu această ocazie în mai multe orașe din România. Publicul îi poate asculta luni, 11 noiembrie, de la orele 19:00, la Ateneul Român din București. În plus, marți, 12 noiembrie, orele 18:30, publicul îi poate audia la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.
North Sea String Quartet este compus din George Dumitriu (vioară/violă), Pablo Rodríguez (vioară), Yanna Pelser (violă) și Thomas van Geelen (violoncel).
Instrumentiștii improvizatori aduc o lumină nouă asupra cvartetului de coarde tradițional prin improvizațiile lor expresive, stilurile inovatoare de interpretare și compozițiile idiosincratice, inspirate de jazzul modern, muzica mondială, muzica clasică modernă și EDM. În acest fel, ei construiesc pe o tradiție tânără care a început cu grupul american Turtle Island Quartet în 1985.
Cvartetul este activ la nivel internațional de mulți ani, în special în colaborări cu artiști precum Trio da Kali (ML), Roland Satterwhite (US), Lilian Vieira (BR), Javier Infante (ES) și Samora Pinderhughes (US), și a cântat la festivaluri importante precum North Sea Jazz, Salzburg Jazz & the City și Canarias Jazz & Más.
Dorința de a se concentra pe dezvoltarea stilului unic al cvartetului rezultă în lansarea albumului lor de debut “Splunge”, plin de compoziții originale strălucitoare și improvizații vii.
“[…Splunge…] este un caleidoscop uimitor de sunete și mișcări. Scene de film în sunet.” – Luister Magazine (NL)
Accesul la concertul de la Ateneul Român se face pe bază de bilet, iar intrarea de la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu este libera pe bază de înscriere la e-mail: rezervari.ucimr@gmail.com.
În cadrul evenimentului de la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu va fi prezentată și cartea „Policromii” de Sebastian Crăciun. Având o prefață semnată de criticul de artă Marius Tița, cartea „Policromii”, apărută la Editura Babel din Bacău, cuprinde 30 de interviuri cu personalități din lumea artelor vizuale precum: academicienii Răzvan Theodorescu și Mircia Dumitrescu, pictorii: Gheorghe Coman, Valeriu Șușnea, Petru Lucaci, Gheorghe Dican, Felix Aftene, Tudor Zbârnea, sculptorii: Bata Marianov, Liviu Mocan, artistul sticlar Ioan Tămâian, vitralista Amalia Verzea, artistele vizuale Ana Lupaș și Cela Neamțu, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană – Călin Dan, criticul și istoricul de artă Pavel Șușară sau Laura Mesina – co-fondatoare a Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI). Apariția acestui volum sprijină campania „Viitorul artei”. Toate încasările rezultate se vor transforma în premii pentru tinerii artiști plastici, la Concursul „Martha Bibescu”, organizat de Asociația Pro Valores la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, în luna mai 2025. La eveniment va fi prezent și artistul sticlar Ioan Tămâian – un simbol sibian al artelor vizuale.
Despre UCIMR
Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene Ștefan Gheorghiu, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este o organizație nonprofit de utilitate publică, care de aproape 3 decenii contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, atât pe plan național, cât și internațional. UCIMR susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse. Misiunea UCIMR este dezvoltarea peisajului cultural românesc prin promovarea valorilor artistice autentice. Asociația creează oportunități de afirmare dedicate tinerilor artiști, dar susține și activitatea artiștilor pensionari.
UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente. Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau coproducția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.
Tastatură Braille 3D DYI, creată de un român, disponibilă comunității gratuit
Se lansează SFAT: primul ghid în care bunicii te învață cum să ai grijă de mediu
Compania românească, LEEA TOYS, a primit două distincții la iF DESIGN AWARD ediția 2021, în categoria DESIGN DE PRODUS / PRODUSE PENTRU COPII, pentru ambele piese de mobilier cu care a concurat: LEOLEO și TURNUL LEEA. De asemenea, LEEA TOYS a fost recent confirmată câștigătoare a BRONZE AWARD 2021 la competiția A’ DESIGN AWARD & COMPETITION, pentru produsul său revoluționar, LEOLEO.