UCIMR anunță cea de-a patra ediție THE JAZZ CAVE FESTIVAL 2024

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță cea de-a patra ediție THE JAZZ CAVE FESTIVAL, unul dintre cele mai inedite festivaluri de muzică din România. Între 16 și 18 august 2024, THE JAZZ CAVE FESTIVAL IV aduce o nouă experiență culturală într-un decor impresionant. Evenimentul se mută din Peștera Ialomiței în județul Vâlcea și apare o nouă scenă în cadrul programului. Festivalul aduce peste 18 de formații din Europa și de peste ocean, care vor bucura publicul prin concerte de jazz în diferite stiluri ale genului, ce se vor desfășura pe 3 scene.

Share Post:

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță cea de-a patra ediție THE JAZZ CAVE FESTIVAL, unul dintre cele mai inedite festivaluri de muzică din România. Între 16 și 18 august 2024, THE JAZZ CAVE FESTIVAL IV aduce o nouă experiență culturală într-un decor impresionant. Evenimentul se mută din Peștera Ialomiței în județul Vâlcea și apare o nouă scenă în cadrul programului. Festivalul aduce peste 18 de formații din Europa și de peste ocean, care vor bucura publicul prin concerte de jazz în diferite stiluri ale genului, ce se vor desfășura pe 3 scene.

Scenele THE JAZZ CAVE FESTIVAL 2024

Scena subterană Innerland se mută din peșteră în salină, la Ocnele Mari, iar scena supraterană Dreamland se mută din campingul de la Zănoaga pe Domeniul Drăgași din localitatea Drăgășani. În plus, pe harta festivalului apare Muzeul de Artă „Casa Simiandin Râmnicu Vâlcea, cu scena Arts District.

Programul THE JAZZ CAVE FESTIVAL 2024

THE JAZZ CAVE FESTIVAL omagiază diversitatea artei sunetelor improvizatorice printr-un program complex de trei zile de recitaluri susținute de formații apreciate din Italia, Germania, Norvegia, Olanda, România și Statele Unite ale Americii. Festivalul aduce un line-up divers cu nume noi din țară și străinătate, precum Jim Rotondi Quartet (SUA) sau Oddgeir Berg Trio (Norvegia), dar și artiști îndrăgiți care au participat la edițiile anterioare ale Festivalului, precum Nightlosers, Luiza Zan sau Irina Sârbu și mulți alții.

Programul THE JAZZ CAVE FESTIVAL începe vineri, 16 august, pe scena Innerland din Salina Ocnele Mari, unde au loc concerte de la prânz până la orele 17:00, audiția se mută apoi la Muzeul de Artă Casa Simian din Râmnicu Vâlcea, de la orele 18:00, iar, de la orele 20:00, pe scena Dreamland amplasată în viile pârguite pline de miresme ale Domeniului Drăgași din Drăgășani.

Dreamland nu e doar o scenă, ci un schimb de energie creativă și interacțiune autentică între muzicieni și public, în care artiștii vor include în sesiunile lor muzicale spectatorii care își doresc să ia parte la adevărate jam sessions. Alte nume din program urmează să fie anunțate de organizatori.

„THE JAZZ CAVE FESTIVAL reușește să fie mereu la înălțime, deși coboară în subteran, punând România pe harta celor mai importante festivaluri internaționale de jazz, valorificând patrimoniul cultural și natural. Ne bucurăm să creștem an de an și să ducem festivalul la următorul nivel, oferind participanților experiențe senzoriale felurile: acustice, gustative, olfactive și chiar curative. Scena Innerland din salina Ocnele Mari demonstrează că muzică poate să vindece nu doar sufletul, ci și trupul. Anul acesta, aducem peste 18 band-uri cu 90 artiști locali și internaționali cu nume mari, din peste 10 țări, de pe 2 continente, într-un maraton jazzistic care ține 3 zile, pe 3 scene din 3 localități din Subcarpați.”
Sebastian Gheorghiu
Sebastian Gheorghiu
manager cultural și membru în Consiliul Director UCIMR

O noutate pentru acest an este participarea gratuită la concerte, doar în baza biletului de acces în salină, respectiv muzeu.

Salina Ocnele Mari

Mina turistică Ocnele Mari este situată în localitatea cu același nume, la 8 km de Râmnicu Vâlcea, într-o zonă pitorească (aproape de Valea Oltului), cu tradiție în turism balnear (Căciulata, Olănești, Călimănești) și turism cu caracter religios (mănăstirea Cozia). Exploatarea de sare Ocnele Mari a început încă din Neolitic, fiind continuată în Epoca Bronzului și Epoca Fierului, după cum dovedesc uneltele descoperite în șantierele arheologice. Tot aici a fost localizată și fortificația dacică Buridava. Salina Ocnele Mari oferă condiții optime pentru relaxare, agrement și tratament pentru întreaga familie.

 

Muzeul de Artă Casa Simian

Clădirea Muzeului de Artă Casa Simian din Râmnicu Vâlcea este declarată monument istoric, beneficiind de o structură arhitectonică eclectică, însumând două tipuri de spațiu, unul punând în valoare expresivitatea casei vechi a familiei Simian, construită în 1940, de arhitecții Gheorghe Simotta (1891 – 1979) și Nicolae Lupu, ambii de orientare neo-românească, și un altul neutru, funcțional pentru necesitățile unei galerii de artă, construit odată cu transformarea locuinței în muzeu. Aceasta a fost vila de reședință a familiei Nae și Tita Simian, originari din Săliștea Sibiului, proprietari ai unei fabrici de încălțăminte în Râmnicu Vâlcea, la jumătatea secolului al XX-lea. Expoziția permanentă a Muzeului de Artă reunește lucrări de valoare de pictură și de sculptură românească, aparținând unor artiști de renume de la sfârșitul secolului al XIX-lea și secolului XX, precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza sau Theodor Pallady.

 

Domeniul Drăgași

Domeniul Drăgași, parte a zonei viticole Drăgășani, situat în județul Vâlcea, reprezintă una dintre bijuteriile coroanei viticulturii românești, o zonă cu tradiție străveche în cultivarea viței de vie și producerea vinurilor de calitate. Această regiune, binecuvântată cu un climat favorabil și soluri fertile, este recunoscută pentru capacitatea sa de a produce vinuri unice din soiuri de struguri autohtone, precum Tămâioasă Românească sau Fetească Neagră, alături de soiuri internaționale.

 

Despre UCIMR

Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este o organizație nonprofit de utilitate publică, care de aproape 3 decenii contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, atât pe plan național, cât și internațional. UCIMR susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse. Misiunea UCIMR este dezvoltarea peisajului cultural românesc prin promovarea valorilor artistice autentice. Asociația creează oportunități de afirmare dedicate tinerilor artiști, dar susține și activitatea artiștilor pensionari.

 

Proiectele UCIMR

UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente. Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau coproducția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.

Stay Connected

More Updates

DESIGN ROMÂNESC premiat la COMPETIȚII INTERNAȚIONALE

Compania românească, LEEA TOYS, a primit două distincții la iF DESIGN AWARD ediția 2021, în categoria DESIGN DE PRODUS / PRODUSE PENTRU COPII, pentru ambele piese de mobilier cu care a concurat: LEOLEO și TURNUL LEEA. De asemenea, LEEA TOYS a fost recent confirmată câștigătoare a BRONZE AWARD 2021 la competiția A’ DESIGN AWARD & COMPETITION, pentru produsul său revoluționar, LEOLEO.