Anul acesta, dăm startul celui de-al nouălea sezon de documentare scurt-metraj Arts District și aruncăm o privire la viața și creația muzicală a compozitorului George Păiș.
Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, cu specializare în compoziție clasică, și în prezent doctorand în domeniul compoziției la aceeași universitate, George Păiș se alătură altor tineri muzicieni într-o provocare specială: realizarea coloanei sonore pentru filmul mut din 1923, „Surâzătoarea doamnei Beudet”, regizat de Germaine Dulac. Procesul creativ și de documentare a durat aproximativ cinci săptămâni, dezvăluind povești și amintiri fascinante din spatele sunetelor.
Povestea lui George nu este una atât de simplă precum am crede. În adolescență, a cântat la tobe într-o trupă de heavy-metal, unde, așa cum el însuși mărturisește, a simțit pentru prima dată dragostea pentru compoziție. Mai târziu și-a dat seama că drumul spre muzică nu este niciodată o linie dreaptă, dar pasiunea și talentul l-au ghidat pe George pe un drum inspirat.
„La Conservator am ajuns după mult timp. Am studiat Arhitectura, dar prin anul II mi-am dat seama că nu e ceea ce îmi doresc să fac și mi-am zis că dacă e să fac o schimbare ca asta, ar fi mai bine să o fac acum, nu mult mai târziu în viață.”
Te invităm să explorezi fascinanta poveste a lui George Păiș în primul episod al sezonului nouă din seria Arts District. Rămâi cu noi pentru următoarele episoade, pline de povești captivante și descoperiri muzicale.
Arhiva emisiunilor-concert poarte fi urmărită pe canalul de YouTube al EnjoyTV România:
Despre UCIMR
Fondată în anul 1995, UCIMR este o organizație nonprofit de utilitate publică, care contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, jazz și contemporane, atât pe plan național, cât și internațional. De aproape 3 decenii, asociația susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse.
Proiectele UCIMR
UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente.
Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau co-producția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.
SUSTENOBIL SHOP este propulsat cu mândrie de WordPress