Turneul Național „Melancolia”

Cum ar fi dacă doi compozitori de geniu, John Dowland, cel mai important lutist și autor de cântece cu lăută al epocii elisabetane, și Franz Schubert, „prințul lied-ului”, s-ar întâlni în cadrul unui concert-dialog peste timp încărcat cu ethosul Melancoliei, unul dintre ingredientele principale ale muzicii acestora?

Puteți afla răspunsul luni, 25 septembrie, începând cu orele 19:00, la Sibiu, în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, într-un popas special al Turneului Național „Melancolia”, ce marchează reluarea stagiunii de toamnă sub egida Asociației Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR).

Turneul cuprinde 8 evenimente desfășurate în 7 orașe ale țării și este inițiat de chitaristul Costin Soare, alături de mezzosoprana Claudia Codreanu și lutistul Constantin Lazăr. Concertul propus este o călătorie muzicală, vizuală și literară în epocile elisabetană și romantică. Repertoriul inedit ales și grupat tematic sub emblema Melancoliei (lacrimile; iubirea neîmpărtășită; somnul/visul/moartea; natura romantică; dorul; rătăcitorul/soarta) va fi prezentat publicului sub forma unui proiect interdisciplinar, muzica fiind însoțită de o expoziție virtuală cu picturi de epocă, curatoriată de Maria Pașc, și de un caiet-program cu traducerile textelor de către Alexandru M. Călin. Tranzițiile dintre cele două epoci reprezintă creațiile originale ale fotografului Daniel Munteanu și ale compozitorului Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, crochiuri vizuale și sonore, cu lucrări pentru chitară și lăută scrise în premieră în spațiul muzical românesc.

Așadar, vă așteptăm alături de noi la concert și un pahar de vin. Intrarea este liberă, în limita spațiului disponibil, iar vinul este din partea casei.

În cadrul stagiunii de toamnă de la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu vor urma concertul de acordeon susținut de Fernando Mihalache pe 23 octombrie și recitalul de operă susținut de soprana Veronica Anușca pe 13 noiembrie.

Despre UCIMR

Fondată în anul 1995, UCIMR este o organizație nonprofit de utilitate publică, care contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, jazz și contemporane, atât pe plan național, cât și internațional. De aproape 3 decenii, asociația susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse.

Proiectele UCIMR  

UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente.

Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau co-producția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.