Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România anunță oportunități de mobilitate internațională pentru tineri muzicieni

De peste 3 decenii, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) facilitează experiențe de învățare formale și non-formale pentru muzicieni. Cu o rețea vastă de parteneri internaționali, UCIMR oferă tinerilor interpreți posibilitatea de a se implica în proiecte muzicale în cadrul unor instituții de învățământ și organizații artistice din întreaga lume, permițându-le tinerilor să aprofundeze cunoștințele și să exploreze diverse stiluri muzicale, să își perfecționeze tehnica și să dobândească abilitățile necesare unei cariere în domeniul muzical.

Astfel, UCIMR selectează tineri interpreți pentru instrumente cu coarde (violoncel, violă și vioară) pentru a participa la proiecte internaționale în Italia și Albania.

Proiectul „Music, a bridge between people” în Italia

Tinerii muzicieni sunt invitați să se alăture Orchestrei Paneuropene de Tineret (Young Paneuropean Orchestra) prin proiectul „Music, a bridge between people”, care conectează școlile de muzică din Europa de Est și de Vest pentru a construi „punți” între oameni prin muzică și valori comune.

Astfel, asociația selectează 2 elevi sau studenți din România care să cânte la violă și la violoncel pentru a completa ansamblul ce va interpreta repertoriul clasic, performând: Peter Warlock: Capriol suite, Marko Mihevc: Cingalini, Astor Piazzolla: Verano porteno – arr. for strings, Gustav Holst: St. Paul Suite și Antonio Vivaldi: Concerto Grosso.

În perioada 12-26 iulie va avea loc cursul orchestral în Forlì (Italia), găzduit de Fundația Muzicală „Angelo Masini”, și un turneu în mai multe localități italiene, Emilia-Romagna și Forlì, în locații care îmbină arhitectura istorică cu notele muzicale ale compozițiilor consacrate și de jazz pe care le vor interpreta.

UCIMR este de 6 ani partenerul acestui proiect european ce a fost inițiat în urmă cu mai bine de 10 ani de către asociația IPSIA ACLI Forlì-Cesena și preluat de No.Vi.Art și asociația istorică ALON-GAN, proiectul Erasmus + încurajează pacea și este derulat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Italia, precum și al Emilia – Romagna Region and the Regional School Office.

Masterclass Internațional de Orchestră și Muzică de Cameră în Albania
UCIMR împreună cu Fundația Culturală Jakaj Rrok invită tinerii pasionați de vioară, violă sau violoncel să se înscrie la Masterclass-ul Internațional de Orchestră și Muzică de Cameră, care va avea loc în capitala culturală a Albaniei, Shkoder, în perioada 14 – 27 august 2023.

Interpreții selecționați vor avea șansa să învețe de la profesioniști și să își perfecționeze tehnica și abilitățile muzicale, în cadrul lecțiilor individuale și colective. La finalul proiectului, participanții vor performa în cadrul unui concert memorabil, în care vor avea ocazia să pună în aplicare tehnicile învățate în cadrul masterclass-ului.

Fundația Culturală Jakaj Rrok a luat naștere în anul 2017 cu scopul de a crea o ofertă de formare instrumentală de nivel înalt și de a susține profesiile artistico-muzicale.

Tinerii care își doresc să ia parte la aceste proiecte sunt rugați să trimită un Curriculum Vitae, o recomandare din partea unui profesor și link către un videoclip performând la instrumentul ales, pe adresa de e-mail office@iconarts.ro, cu subiectul „Rrok Academy”, respectiv „Music, a bridge between people”, până la 1 iunie 2023. Vârsta minimă de înscriere este de 18 ani, iar pentru Masterclass-ul Internațional de Orchestră și Muzică de Cameră din Albania vârsta maximă este de 25 de ani.

Asociația UCIMR acoperă integral costurile pentru deplasare, masă și cazare, astfel încât participanții să se poată concentra pe studiu și să se bucure din plin de schimbul intercultural de experiență.

Despre UCIMR

Fondată în anul 1995, UCIMR este o organizație nonprofit de utilitate publică, care contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, jazz și contemporane, atât pe plan național, cât și internațional. De aproape 3 decenii, asociația susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse.

Proiectele UCIMR  

UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente.

Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau co-producția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.