Solidaritate fără precedent. Mii de persoane și sute de ONG-uri s-au mobilizat împotriva discriminării din noua Lege a Educației Naționale

Copiii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt condamnați la excludere din învățământul de masă pe baza noului art.68 alin.(11) din proiectul de lege a educației, aflată în dezbatere în Parlamentul României în aceste zile. 150 de organizații semnează un comunicat comun de presă.

Autism Europe, Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), WORLD VISION România,  DECLIC, Coaliția pentru Educație, Centrul pentru Legislație Nonprofit (CNLR), Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, Școala de Valori, Consiliul Elevilor, Consiliul Tineretului din România, Asociația Pentru Valori în Educație, Asociația FDP – Protagoniști în Educație, Asociația MAGIC, AMAIS – Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială, Asociația CONIL, Centrul STEP BY STEP, Asociația Lindenfeld – Ajungem MARI, sunt câteva dintre organizațiile care s-au alăturat demersului inițiat săptămâna trecută de rețeaua informală de ONG-uri RO TSA și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (FEDRA), însumând peste 100 de ONG-uri și reprezentând peste 4.000 de familii ale copiilor cu tulburări din spectrul autist, solicitând respectarea dreptului constituțional la educație al copiilor cu CES și eliminarea prevederii discriminatorii din proiectul de lege a educației, art. 68 alin.(11).

Această prevedere a stârnit consternarea a mii de părinți și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale din toată țara, condamnând la excludere copiii cu CES din învățământul de masă, lăsând înmatricularea la latitudinea unității de învățământ, care poate refuza admiterea în școlile de circumscripție și redirecționarea lor către școli foarte îndepărtate locuinței, prin simpla invocare a faptului că școala nu dispune în totalitate de resursă umană și de bază materială corespunzătoare copiilor cu cerințe educaționale speciale.

Acest lucru ar împovăra și mai tare familiile copiilor cu CES și ar conduce la un risc mai mare de excluziune școlară, astfel cum este definit la art. 67 alin. (3) din proiectul de lege, susțin reprezentanții ONG-urilor.

Astfel, în total 150 de organizații s-au mobilizat la nivel național și cer eliminarea art. 68 alin. (11), care prevede că: „Înmatricularea beneficiarilor primari cu CES într-o unitate de învățământ de masă se face doar în situația în care aceasta dispune de resursă umană și bază materială corespunzătoare, inclusiv de cadre didactice de sprijin și itinerante”, articol incompatibil cu dreptul fundamental la educație și în contradicție cu toate celelalte prevederi și obligații reglementate în conținutul proiectului, menite a asigura integrarea copiilor cu CES în învățământul de masă, consideră reprezentanții ONG-urilor.

Societatea civilă a adresat deja o scrisoare deschisă senatorilor și Ministrului Educației, Ligia Deca. De asemenea a fost formulată și o petiție online,Spune NU discriminării copiilor cu dizabilități și CES din Legea educației”, semnată de peste 5.500 de persoane în doar 4 zile, prin care se solicită eliminarea art.68 alin.(11).

Pentru respectarea dreptului fundamental la educație incluzivă al copiilor cu cerinţe educaționale speciale, pentru realizarea efectivă a acestuia în baza principiilor echității și egalității de șanse, drept garantat de art. 32 din Constituția României, dar și de art. 23 și art. 28 alin. (1) din Convenția din 1989 cu privire la drepturile copilului și prin accesul la învățământ incluziv, reglementat expres de art. 24 din Convenția ONU din 2007 privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Carta socială europeană și Carta drepturilor fundamentale a UE, ONG-urile cer eliminarea acestui articol din noua Lege a Educației Naționale. Prevederile afectează grav dreptul copiilor cu CES de a fi integrați în învățământul de masă, lăsând fără susținere principiile enunțate la art. 67 din proiectul de lege privind garantarea dreptului la o educație incluzivă tuturor beneficiarilor primari ai educației.

„Elevii cu dizabilități au dreptul să învețe în orice școală. De-a lungul anilor am dus o bătălie grea cu autoritățile și mentalitatea discriminatorie pentru integrarea copiilor cu dizabilități în școală, și mai târziu în societate. Incluziunea e singura cale prin care acești copii să poată deveni adulți autonomi, iar prin acest proiect de lege ne întoarcem într-un trecut sumbru, când nu vedeam elevii cu minți și abilități diverse în școlile de masă, în anii în care aceștia erau izolați și invizibili. Viitorul acestor copii depinde de noi și de cei care legiferează astăzi, așa că vă rugăm să nu acoperiți discriminarea cu legea!” – părinte al unui copil cu CES

Organizațiile au depus în data de 18.03.2023 Observații proiect Legea Educației preuniversitare, în care au argumentat modificările necesare pentru ca noua lege să respecte drepturile elevilor cu CES la educație, însă acest memoriu a fost ignorat. Dintre cele 11 articole care aduc atingeri grave și creează premisele excluderii sistemice a elevilor cu cerințe educaționale speciale din școlile de masă, art. 68 alin. 11 (ref. art. 66 alin. 10 din memoriu) este INACCEPTABIL. Pentru situația în care există solicitări de înscriere a copiilor cu CES, școala trebuie să se organizeze astfel încât să poată asigura integrarea copilului în învățământul de masă, însă ONG-urile semnatare consideră absolut necesar ca asigurarea condițiilor necesare să fie obligatorie și nu facultativă Numai în caz excepțional, și doar dacă părintele este de acord sau la solicitarea acestuia, i se poate oferi posibilitatea de a opta pentru o altă unitate de învățământ decât cea din proximitate.

Organizațiile semnatare consideră că este imperios necesar ca Ministerul Educației, Guvernul României și instituțiile abilitate să aloce resurse suficiente școlilor și grădinițelor pentru ca acestea să poată gestiona în mod adecvat situația copiilor cu cerințe educaționale speciale.

Aplicarea prevederilor criticate ar putea duce la marginalizarea și excluderea a peste 100.000 de copii cu CES și mulți alți copii cu dizabilitate din școlile de masă, chiar din această toamnă. Noua lege a educației se află în aceste zile în dezbatere la Senat și urmează să primească votul final pe 22 mai, după ce după ce săptămâna trecută a primit aviz pozitiv de la Camera Deputaților.

Surse:

Legea învățământului Preuniversitar  (forma trecută de Camera Deputaților) https://senat.ro/legis/PDF/2023/23L282FC.pdf

Parcurs legislativ https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L282&an_cls=2023#ListaDocumente

Semnatari membri Rețeaua ROTSA și FEDRA:

 1. ASOCIAȚIA HELP AUTISM, BUCUREȘTI 
 2. ASOCIAȚIA „NEW ODYSSEY” BUCUREȘTI 
 3. ASOCIAȚIA AUTISM VOICE (ASOCIAȚIA DE TERAPIE COMPORTAMENTALĂ APLICATĂ (A.T.C.A.) BUCUREȘTI 
 4. ASOCIAȚIA PENTRU AJUTORAREA COPIILOR CU AUTISM DIN ROMÂNIA „HORIA MOȚOI”, BUCUREȘTI 
 5. ASOCIAȚIA PENTRU TERAPIE UMANIST COMPORTAMENTALĂ „SUNT SPECIAL” BUCUREȘTI 
 6. ASOCIAȚIA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI GAVRIIL, PANTELIMON, JUD ILFOV 
 7. ASOCIAȚIA PRIETENIA PANTELIMON, JUD. ILFOV 
 8. ASOCIAȚIA ROMÂNĂ DE TERAPII ÎN AUTISM ȘI ADHD, BUCUREȘTI 
 9. ASOCIAȚIA „CENTRUL DE INTERVENȚIE ÎN RECUPERAREA AUTISMULUI” (C.I.R.A.) BUCUREȘTI 
 10. FUNDAȚIA GIMMYNI BUCUREȘTI 
 11. ASOCIAȚIA „ALBERT ȘI ZÂMBETE” BRAȘOV, JUD. BRAȘOV 
 12. ASOCIAȚIA „AUT HELP” MIERCUREA CIUC, JUD. HARGHITA 
 13. ASOCIAȚIA „MIND AUT” SFÂNTU GHEORGHE, JUD. COVASNA 
 14. ASOCIAȚIA „PROSPERITAS VITAE” SÂNMARTIN, MIERCUREA CIUC, JUD. HARGHITA 
 15. ASOCIAȚIA „UITE CUM CRESC” BRAȘOV, JUD. BRAȘOV 
 16. ASOCIAȚIA COPIII DE CRISTAL, BRAȘOV 
 17. ASOCIAȚIA DICTA BRAȘOV, JUD. BRAȘOV 
 18. ASOCIAȚIA ÎMPOTRIVA AUTISMULUI SIBIU 
 19. ASOCIAȚIA PENTRU CONSILIERE ȘI ASISTENȚĂ SPECIALIZATĂ A.C.A.S. ALBA IULIA 
 20. ASOCIAȚIA RAUL COSMIN PENTRU COPII ȘI TINERI CU DIZABILITĂȚI, CUGIR, JUD. ALBA 
 21. FUNDAȚIA TRANSILVANĂ ALPHA, TÂRGU MUREȘ, JUD. MUREȘ 
 22. ASOCIAȚIA EDUCATORILOR SUCEVENI, SUCEAVA, JUD. SUCEAVA 
 23. ASOCIAȚIA „ÎȚI ARĂT CĂ POT”, IAȘI, JUD. IAȘI 
 24. ASOCIAȚIA „PAPILLON CLINIQUE”, BACĂU, JUD. BACĂU 
 25. ASOCIAȚIA „SUFLETE ALBASTRE”, BOTOȘANI, JUD. BOTOȘANI 
 26. ASOCIAȚIA „SURASUL ALBASTRU”, IAȘI, JUD. IAȘI 
 27. ASOCIAȚIA „ZBOR DE FLUTURI”, IAȘI, JUD. IAȘI 
 28. ASOCIAȚIA BLIJDORP ROMÂNIA, JUD. SUCEAVA 
 29. ASOCIAȚIA DE SPRIJINIRE A PERSOANELOR CU AUTISM, SUCEAVA (A.S.P.A.), JUD. SUCEAVA 
 30. FUNDAȚIA STAR OF HOPE ROMÂNIA, IAȘI 
 31. ASOCIAȚIA „AUTISM TRANSILVANIA”, CLUJ-NAPOCA, JUD. CLUJ 
 32. ASOCIAȚIA „BELIEVE”, CLUJ NAPOCA, JUD. CLUJ 
 33. ASOCIAȚIA „CASTELUL ERHARD” SATU MARE 
 34. ASOCIAȚIA „DOG ASSIST”, CLUJ-NAPOCA, JUD CLUJ 
 35. ASOCIAȚIA „JOY STORY” CLUJ-NAPOCA 
 36. ASOCIAȚIA „PLAYFUL PSYCHOLOGY” CLUJ-NAPOCA 
 37. ASOCIAȚIA „SF. BENEDICT” PENTRU AUTISM, SATU MARE 
 38. ASOCIAȚIA A.P.T. CLUJ-NAPOCA, JUD. CLUJ 
 39. ASOCIAȚIA AUTISM CÂMPIA TURZII, JUD. CLUJ 
 40. ASOCIAȚIA C.E.S.- COLABORĂM, EDUCĂM, SPRIJINIM, ORADEA, JUD. BIHOR 
 41. ASOCIAȚIA CARITAS – CENTRUL DE REABILITARE „SF. IOSIF”, SATU MARE, JUD. MARAMUREȘ 
 42. ASOCIAȚIA SERVICIUL DE AJUTOR MALTEZ ÎN ROMÂNIA, CENTRUL DE ZI PT. COPII CU DIZABILITĂȚI MOTORII CLUJ-NAPOCA 
 43. ASOCIAȚIA SURORILE DE CARITATE „SF. VICENȚIU”, SATU MARE, JUD. MARAMUREȘ 
 44. FUNDAȚIA INOCENȚI, BISTRIȚA-NĂSĂUD, JUD. BISTRIȚA 
 45. ASOCIAȚIA „ART MUSIC FOR PEOPLE” CONSTANȚA, JUD. CONSTANȚA 
 46. ASOCIAȚIA „AUTISM MAREA NEAGRĂ”, CONSTANȚA 
 47. ASOCIAȚIA „MÂINI ÎNTINSE” TULCEA, JUD. TULCEA 
 48. ASOCIAȚIA AUTISM CEZAR NICOLAE – S.U.I.T.A. CONSTANȚA 
 49. ASOCIAȚIA CENTRUL DE PSIHOLOGIE DELTA DUNĂRII TULCEA, JUD. TULCEA 
 50. ASOCIAȚIA DE SPRIJIN A COPIILOR CU AUTISM „BĂRCUȚA FERMECATĂ” CONSTANȚA, JUD. CONSTANȚA 
 51. ASOCIAȚIA O VOCE PENTRU AUTISM, IAȘI 
 52. ASOCIAȚIA S.O.S. AUTISM BRĂILA 
 53. ASOCIAȚIA ‘LASĂ-MĂ SĂ-ȚI AUD GLASUL’ CURTEA DE ARGEȘ – ALBEȘTII DE ARGEȘ, JUD. ARGEȘ 
 54. ASOCIAȚIA „AI VOINȚĂ, AI PUTERE”, OLTENIȚA, JUD. CĂLĂRAȘI 
 55. ASOCIAȚIA „CREĂM VIITORUL ÎMPREUNĂ” (A.C.V.I.A.) PITEȘTI, JUD. ARGEȘ 
 56. ASOCIAȚIA ELENA ECATERINA, TÂRGOVIȘTE, JUD. DÂMBOVIȚA 
 57. ASOCIAȚIA „START PENTRU AUTISM”, CÂMPULUNG MUSCEL, JUD. ARGEȘ 
 58. ASOCIAȚIA COPIILOR ȘI ADULȚILOR CU AUTISM, ALEXANDRIA, JUD. TELEORMAN 
 59. ASOCIAȚIA LOGO-PICI, SLOBOZIA, JUD. IALOMIȚA 
 60. ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU COPII ȘI ADULȚI CU AUTISM DIN ROMÂNIA, (A.N.C.A.A.R.) FILIALA DÂMBOVIȚA 
 61. ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU COPII ȘI ADULȚI CU AUTISM DIN ROMÂNIA, (A.N.C.A.A.R.), FILIALA FETEȘTI 
 62. ASOCIAȚIA PENTRU COPII CU AUTISM, CENTRUL „EMA”, JUD. IALOMIȚA 
 63. ASOCIAȚIA „IUBIREA ÎNVINGE AUTISMUL” TÂRGU-JIU, GORJ 
 64. ASOCIAȚIA COPILĂRIE SUB SEMNUL ADHD 
 65. ASOCIAȚIA DE SPRIJIN A COPIILOR HANDICAPAȚI FIZIC (A.S.C.H.F.-R.) FILIALA RÂMNICU VÂLCEA, JUD. VÂLCEA 
 66. ASOCIAȚIA DE TERAPIE INTEGRATIVĂ PENTRU COPIII CU AUTISM – DANIEL (A.T.I.C.A.-DANIEL), CRAIOVA, JUD. DOLJ 
 67. ASOCIAȚIA PENTRU INTERVENȚIE COGNITIVĂ ȘI COMPORTAMENTALĂ „VISURI ȘI SPERANȚE” CRAIOVA 
 68. ASOCIAȚIA „ALEX, RADU ȘI AUTISMUL” TIMIȘOARA, JUD. TIMIȘ 
 69. ASOCIAȚIA „AUTISM HELPING HANDS” PETROȘANI, JUD. HUNEDOARA 
 70. ASOCIAȚIA „AUTISM LUMEA MEA” HUNEDOARA, JUD. HUNEADOARA 
 71. ASOCIAȚIA „CASA FAENZA” TIMIȘOARA, JUD. TIMIȘ 
 72. ASOCIAȚIA „COPII ȘI ZÂNE” TIMIȘOARA, JUD. TIMIȘ 
 73. ASOCIAȚIA „ORIZONTURI SENINE” DEVA, JUD. HUNEDOARA 
 74. ASOCIAȚIA RESURSE UMANITARE SPERANȚA (A.R.U.S.) TIMIȘOARA, JUD. TIMIȘ 
 75. FUNDAȚIA DE ABILITARE SPERANȚA TIMIȘOARA 
 76. ASOCIAȚIA NUMERE COLORATE ÎN AUTISM, PITEȘTI 
 77. ASOCIAȚIA BRIGHT FUTURE FOR EVERY CHILD, BUCUREȘTI 
 78. ASOCIAȚIA AUTISM TÂRGOVIȘTE 
 79. ASOCIAȚIA PĂRINȚILOR COPIILOR CU AUTISM ARGEȘ 
 80. ASOCIAȚIA ECHIPĂ PENTRU COPII, CRAIOVA 
 81. ASOCIAȚIA AUTISM INFANTIL, CARAȘ SEVERIN 
 82. ASOCIATIA SFANTUL CASIAN, MEDIAȘ 
 83. ASOCIAȚIA ÎNGERII ALBAȘTRI BRĂILA 
 84. ASOCIAȚIA NOT DIFFERENT, VÂLCEA 
 85. ASOCIAȚIA CREIOANE COLORATE, VÂLCEA 
 86. ASOCIAȚIA PRO AUTISM MUREȘ 
 87. ANCAAR ARGEŞ 
 88. ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU COPII ȘI ADULȚI CU AUTISM DIN ROMÂNIA, (A.N.C.A.A.R.), FILIALA CRAIOVA, JUD. DOLJ  
 89. ANCAAR IAŞI 
 90. ASOCIAȚIA AUTISM BAIA MARE  
 91. ASOCIAȚIA AUTISM TRANSILVANIA CLUJ 
 92. ASOCIAȚIA COPIII DE CRISTAL BRAȘOV 
 93. ASOCIAȚIA DINCOLO DE TĂCERE GALAȚI 
 94. AUTISM EUROPA BISTRIȚA – CENTRUL DE RESURSE ŞI REFERINŢĂ ÎN AUTISM MICUL PRINŢ 
 95. ASOCIAȚIA ÎNVINGEM AUTISMUL  BCUREŞTI 
 96. ASOCIAȚIA PĂRINȚILOR COPIILOR CU AUTISM DIN JUDEȚUL BOTOȘANI 
 97. ASOCIAȚIA PUZZLE ROMÂNIA 
 98. ASOCIAȚIA “RAZĂ DE SPERANȚĂ ÎN INTERVENȚIA ȘI TERAPIA TSA” BRAȘOV 
 99. ASOCIAȚIA SOS AUTISM BIHOR 
 100. ASOCIAȚIA  DE SPRIJIN PENTRU PĂRINȚII ȘI COPII CU AUTISM GALAȚI 
 101. FUNDAȚIA ROMANIAN ANGEL APPEAL BUCURESTI 
 102. FUNDAȚIA UNIVERS PLUS PIATRA NEAMȚ 
 103. ASOCIAȚIA ÎNVĂȚĂM PRIN PICTOGRAME TIMIȘOARA 
 104. ORGANIZAȚIA SUEDEZĂ PENTRU AJUTOR UMANITAR INDIVIDUAL 
 105. ASOCIAȚIA PENTRU RECUPERAREA ȘI INTEGRAREA COPIILOR CU AUTISM (ARICA) 
 106. ASOCIAȚIA ANASTASIA IOANA 
 107. ASOCIAȚIA CĂSUȚA MICILOR EROI BRAȘOV 
 108. ASOCIAȚIA COM PASSION CLUJ 
 109. ASOCIAȚIA ANASTASIA IOANA 
 110. ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU COPII ȘI ADULȚI CU AUTISM DIN ROMÂNIA (ANCAAR) 

Alte organizații semnatare:

 1. CONSILIUL NAȚIONAL AL DIZABILITĂȚII DIN ROMÂNIA (CNDR)
 2. WORLD VISION ROMÂNIA
 3. ASOCIAȚIA FDP – PROTAGONIȘTI ÎN EDUCAȚIE
 4. ASOCIAȚIA MAGIC
 5. DECLIC
 6. AMAIS – ASOCIAȚIA METODELOR ALTERNATIVE DE INTEGRARE SOCIALĂ
 7. ASOCIAȚIA CONIL
 8. CENTRUL STEP BY STEP
 9. COALIȚIA PENTRU EDUCAȚIE
 10. ȘCOALA DE VALORI
 11. CONSILIUL ELEVILOR
 12. CONSILIUL TINERETULUI DIN ROMÂNIA
 13. ASOCIAȚIA PENTRU VALORI ÎN EDUCAȚIE
 14. SALVAȚI COPIII (TBC)
 15. HOPE AND HOMES FOR CHILDREN ROMÂNIA (TBC)
 16. ORGANIZAȚIA NAȚIONALĂ CERCETAȘII ROMÂNIEI (TBC)
 17. ALIANȚA NAȚIONALĂ PENTRU BOLI RARE DIN ROMÂNIA (TBC)
 18. FEDERAȚIA ORGANIZAȚIILOR NONGUVERNAMENTALE PENTRU SERVICII SOCIALE (FONSS-TBC)
 19. FUNDAȚIA PENTRU VOI TIMIȘOARA
 20. SCOP TIMIȘOARA (Societatea pentru Copii și Părinți)
 21. ASOCIAȚIA CEVA DE SPUS
 22. ASOCIAȚIA HORSEMOTION TIMIȘOARA
 23. ASOCIAȚIA RENINCO ROMÂNIA
 24. ASOCIATIA LIBRA – ONEȘTI
 25. ASOCIAȚIA BE ACTIVE -SATU MARE
 26. ASOCIAȚIA STEA – SATU MARE
 27. ASOCIAȚIA ÎNGERI PENTRU SUFLETE- ARAD
 28. ASOCIAȚIA LUMEA LUI EMANUEL – SATU MARE
 29. ASOCIATIA I LOVE AUTISM- CLUJ
 30. ASOCIAȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU PROTECȚIA PACIENȚILOR -TIMIȘ
 31. INSTITUTUL ROMÂN DE EDUCARE A ADULȚILOR
 32. ASOCIAȚIA PROACT SUPORT
 33. ASOCIAȚIA CENTRUL DE EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE PERMANENTĂ-CEEP
 34. ASOCIAȚIA DOWN PLUS BUCUREȘTI
 35. ASOCIAȚIA LINDENFELD – AJUNGEM MARI
 36. FEDERAȚIA ORGANIZAȚIILOR NEGUVERNAMENTALE PENTRU SERVICII SOCIALE – FONSS
 37. ASOCIAȚIA SINDROM DOWN PLOIEȘTI
 38. ASOCIATIA LANDON DOWN – CENTRUL EDUCAȚIONAL TEODORA BĂILEȘTI
 39. ASOCIAȚIA DOWN SUD-EST CONSTANȚA
 40. ASOCIAȚIA M.A.M.E.
 41. ASOCIATIA AJUT, DECI EXIST
 42. ASOCIAȚIA „TRĂIEȘTE CU BUCURIE”
 43. ASOCIAȚIA GRUPUL VERDE, VRANCEA
 44. ASOCIAȚIA DARUL SUNETULUI
 45. ASOCIAȚIA „SOFIA MERGE MAI DEPARTE”
 46. ASOCIAŢIA DOWN ART THERAPY, TG-JIU