Asociația HELP Autism ajută ONG-urile să devină parteneri viabili în integrarea persoanele cu dizabilități în societate 

În România trăiesc 40.000 de persoane cu autism, însă în evidența statului figurează doar 15.537 de copii și adulți. Anual în România, 1.000 de copii sunt diagnosticați cu autism, iar 1 copil cu autism din 4 nu merge la școală sau grădiniță, deși are vârsta potrivită. În Europa, mai puțin de 10% dintre adulții cu autism au un loc de muncă, în timp ce în România procentul este de 1%.

Context

40% din persoanele cu Tulburare de Spectru Autist (TSA) din comunitate au nevoie de servicii de terapie, precum și de îngrijire, de locuire, de integrare pe piața muncii, însă, pentru a avea acces real la integrare în comunitate, este nevoie de un efort comun public-privat pentru creșterea programelor de acces la servicii sociale, educaționale și de sănătate.

În contextul în care 1/3 din serviciile sociale dezvoltate la nivel național sunt private/ONG-uri (conform Ministerului Muncii), organizațiile non-profit au nevoie de întărirea capacității organizaționale pentru a fi parteneri viabili în comunitate.

Așadar, ce pot face organizațiile non-profit pentru ca parteneriatele cu instituțiile publice să fie mai fructuoase și benefice persoanelor cu TSA? Care este rolul primăriilor, direcțiilor locale și ce resurse pot pune la dispoziție acestea? Cum pot coopera mai bine mediul privat și cel public?

Asociația HELP Autism ajută ONG-urile să devină parteneri viabili în integrarea persoanele cu dizabilități în societate

La aceste întrebări își propune să răspundă proiectul „Bune practici în parteneriate public-private pentru intervenția în TSA și alte problematici sociale”, derulat de Asociația HELP Autism, lansat marți, 25 octombrie, în cadrul unei conferințe online, în prezența reprezentanților partenerilor proiectului, Primăriei Sector 3 și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3.

„Mi-aduc aminte cu mare drag cum am sădit picătură cu picătură începuturile primului parteneriatului, care este pentru mine un parteneriat pe viață. Suntem în simbioză, de aproape 9 ani, iar acum ne aflăm în momentul în care vrem să construim proiecte doar împreună, pentru că ne dăm seama fiecare dintre noi de importanța și rolul pe care îl joacă cealaltă instituție pentru binele beneficiarilor și cauzei pe care o reprezentăm.”

Derulat pe o perioadă de 14 luni, începând din august 2022, proiectul își propune să crească capacitatea organizațională a 20 de ONG-uri din municipiul București și Ilfov, prin instruirea a 60 de persoane din rândul societății civile (membrilor, voluntarilor sau angajaților ONG-urilor). În plus, proiectul își propune să întărească colaborarea dintre instituțiile publice și organizațiile non-profit și să creeze un ghid de bune practici și recomandări în parteneriatele public-private pentru serviciile sociale, monitorizând și evaluând gradul de acoperire a nevoilor privind serviciile sociale dedicate persoanelor cu dizabilități, în special cu TSA, în comunitatea Sectorului 3, alături de reprezentanții Primăriei Sector 3 și DGASPC Sector 3. Organizațiile și persoanele interesate se pot înscrie în proiect accesând website-ul Asociației HELP Autism.

Urmărește lansarea proiectului aici!

Proiectul „Bune practici în parteneriate public-private pentru intervenția în TSA și alte problematici sociale” este derulat de Asociația HELP Autism și se ridică la o valoare totală de 413,094.01  lei, fiind cofinanțat în proporție de 98% din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, codul SIPOCA/SMIS2014+: 1090/151449.

www.poca.ro

Asociația HELP Autism

HELP Autism susține din 2010 peste 3.000 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA – Tulburare de Spectru Autist – în programe de terapie desfășurate în cele 9 centre și la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți la campanii de conștientizare & advocacy, HELP Autism caută să ofere constant un spectru de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor. Asociația HELP Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România, fondator al rețelei informale RO TSA formată din 86 de organizații în autism.

Misiunea asociației HELP Autism este de a ghida pașii persoanelor cu autism și familiilor lor, de la diagnostic la recuperare și integrare reală în comunitate, construind o comunitate deschisă să înțeleagă, să accepte și să sprijine mințile diverse.