Nobil și Sustenabil - interviu Lavinia Iancu pentru Revista Biz

Recent, Lavinia Iancu, fondatoare SUSTENOBIL PR/ODUCTION și ReFEEL Solutions, Inc., și cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice, a acordat un interviu pentru Revista Biz, prima revistă de afaceri din România. În el veți descoperi o perspectivă inedită a business-ului sustenabil.

Biz: Povestește-ne puțin despre Sustenobil (cum a apărut, poziționare, dezvoltare etc.) și despre tine.

Mă recomand ca specialist în PR/OJECT MANAGEMENT, pentru că am făcut studiile de licență în PR, masteratul în PROJECT MANAGEMENT, și acum fac doctoratul în MANAGEMENT.  

SUSTENOBIL PR/ODUCTION a apărut în anul 2018, ca o organizație în care să pot aplica ce învățasem lucrând pentru companii multinaționale, agenții de comunicare premiate, mass-media și ONG. Ne-am propus să ținem pasul cu evoluția industriilor creative și să punem ideile în circuitul economic pentru un viitor sustenabil, astfel avem 3 direcții în care acționăm: oferim servicii de PR, facilități accesul la programe de educație și training și susținem producția audio-vizuală, ghidați de creativitate, strategie și sustenabilitate. Primele colaborări au început în anul 2019, însă abia în februarie 2020 am decis să-mi asum drumul antreprenoriatului full-time. Îmi imaginam că urma să am libertate deplină, însă a venit lockdown-ul. Am experimentat antreprenoriatul la început de drum, la început de… pandemie, însă nu am stat degeaba: am dezvoltat un spin-off, cu potențial de scalabilitate: ReFEEL App, soluția de livrare door 2 door, prezentată în premiera show-ului Imperiul Leilor de la PRO TV și distinsă cu Biz Sustainability Awards pentru Inovație în Digital în 2021. 

Biz: Din perspectiva unei agenții care are clienți interesați de soluții durabile, ce deschidere au aceștia și cum văd ei componenta de sustenabilitate?  

Observ în piață tendința de a forma noi business-uri cu principii sustenabile, mai mult decât a schimba procesele business-urilor stabile în industrii nesustenabile. În mod sigur există interes pentru sustenabilitate, însă totul e încă atât de vag și greu operaționalizabil încât rămâne de multe ori un cuvânt dintr-o strategie. Pentru unii, sustenabilitatea e o enigmă, pentru alții un cârlig de marketing, o himeră, în general e asociată cu componenta de mediu, însă ea are 3 componente (People, Planet, Profit), și de multe ori observ în piață că la unele companii cel puțin unul dintre piloni scârțâie. Există percepția că CSR-ul s-a maturizat în sustenabilitate, însă ea nu trebuie să fie preocuparea unui singur om sau departament, ci o direcție strategică, un fir roșu care leagă toate departamentele și procesele organizației. 

Biz: Cum vezi tu piața locală și ce crezi că lipsește pentru ca businessurile să fie mai prietenoase cu mediul? 

ReFEEL App a pornit de la pachetul de la mama pe care studenții din provincie îl primesc de la familie, fiind o soluție de livrare digitalizată, door 2 door, same day, care folosește principiile crowdsourcing-ului, conectând astfel comunitățile locale la economia globală. Practic, șoferii (cu PFA/SRL) se înscriu în aplicație și pot livra pachete în drumul lor. În acest moment pregătim lansarea și căutăm investiție pentru a transforma ReFEEL App într-un HUB global care să ofere infrastructura unui stil de viață sustenabil. 

Biz: Povestește-ne despre ReFEEL App - cum a luat naștere, cum funcționează, cu ce vine nou pe piață și care e stadiul aplicației la un an de la primirea premiului Biz Sustainability? 

ReFEEL App a pornit de la pachetul de la mama pe care studenții din provincie îl primesc de la familie, fiind o soluție de livrare digitalizată, door 2 door, same day, care folosește principiile crowdsourcing-ului, conectând astfel comunitățile locale la economia globală. Practic, șoferii (cu PFA/SRL) se înscriu în aplicație și pot livra pachete în drumul lor. În acest moment pregătim lansarea și căutăm investiție pentru a transforma ReFEEL App într-un HUB global care să ofere infrastructura unui stil de viață sustenabil. 

Biz: Cum a schimbat pandemia nevoile companiilor în ceea ce privește serviciile pe care le cer agențiilor? Alături de profit, a crescut interesul pentru oameni și planetă? 

Pandemia a schimbat lucrurile într-un mod sustenabil, fără ca antreprenorii să-și propună neapărat acest lucru: alfabetizarea digitală accelerată a statutul și mediului antreprenorial a condus la o mișcare mai bună a resurselor financiare, care s-a putut traduce în acțiuni pe ceilalți piloni ai sustenabilității: oameni și planetă. Văd în piață acțiuni de reciclare a produselor (haine, încălțăminte, lenjerii de pat etc) de la marile branduri, fără să schimbe modul în care funcționează business-ul, și mă gândesc aici în special la fast-fashion. Deși o mică proporție din hainele fabricate în ultima vreme folosesc materiale sustenabile, vorbim în continuare de producție în masă, de calitate slabă, ce conduce la poluare. Am constatat însă că managerii reacționează mai degrabă la acțiuni concrete decât la concepte generice: de pildă, la subiecte precum reducerea amprentei de CO2 decât la gestionarea deșeurilor, iar asta pentru rapoartele de sustenabilitate prevăd anumiți KPIs. Ne motivează recompensa ori penalizarea în urma ne/îndeplinirii unei acțiuni și ne interesează mai puțin acțiunea în sine. 

Biz: Cum se împarte viața de agenție cu cea de fondator de start-up, doctorand și cadru didactic asociat la facultate?

Port mai multe pălării, însă ele sunt complementare: agenția SUSTENOBIL PR/OUCTION a fondat un spin-off, ReFEEL App. Ca să dezvolt ReFEEL App, îmi fac doctoratul la Academia de Studii Economice din București cu tema „managementul sustenabil în economia GIG, aplicat la sectorul livrărilor”, așa se face că am ajuns să susțin la seminarul „Antreprenoriat” pentru studenții de la Facultatea de Finanțe, Bănci și Burse de Valori din cadrul instituției, iar din acest an și la SNSPA, disciplina de „Antreprenoriat și Inovație” la masteratul de Management de Proiect. Sunt aspectele teoretice și practice ale acelorași lucruri: PR/OJECT MANAGEMENT. Studiez, implementez și îi învăț și pe alții să o facă. 
 

Biz: Cum vezi viitorul sustenabilității pentru companii? Dar pentru agenții? 

Sustenabilitatea depinde de prioritățile manageriale și legislative, influențate de contextul geopolitic. Cred că vom trece de la preocuparea pentru pilonul Profit, și la Planet și People, și cred că ordinea firească a sustenabilității ar trebui să fie: oameni, planetă și profit. Dacă oamenii sunt educați, vor ști cum să aibă grijă de planetă, ca mai apoi acest lucru să se traducă în profit prin implementarea unor inovații și modele de business sustenabile. Sustenabilitatea presupune schimbarea status quo-ului. 

Detalii găsiți în noul număr al Revistei Biz (367), disponibil în magazinele de specialitate.