UCIMR anunță încheierea proiectului „Weekend Junction Bucharest”

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță încheierea proiectului „Weekend Junction Bucharest”, un eveniment muzical de elită ce și-a propus să evidențieze numitorul comun dintre artiști și public printr-o experiență sonoră de neuitat. Pe parcursul weekend-ului 27-29 octombrie, Bucureștiul a fost animat de ritmurile muzicii culte contemporane și jazz. 

Weekend Junction Bucharest este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului București, prin ARCUB, în cadrul proiectului „București acasă” 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București, prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.  

Conceput ca o celebrare a muzicii și culturii, „Weekend Junction Bucharesta transformat capitala într-un pol al artei. Proiectul are la bază o viziune ambițioasă: aceea de a aduce muzica cultă contemporană și artiștii independenți din spațiul bucureștean mai aproape de inimile publicului local. Timp de trei zile de călătorie, punctul de convergență a fost tema Bucureștiului ca spațiu în care protagoniștii împart emoția artei, fie că se află pe scenă ori în scaunul de spectator. Astfel, muzica a răsunat în locații centrale și periferice, oferindu-le celor prezenți șansa de a se bucura de 3 concerte-eveniment interactive. 

„După ce în această vară am organizat în țară festivaluri internaționale precum Festivalul ICon Arts Transilvania din județul Sibiu, Jazz Cave Festival în Peștera Ialomiței din Muncii Bucegi, și Jazz Bastion – Globetrotter din Brașov, a venit rândul capitalei să fie gazda unor evenimente muzicale deosebite. Evenimentele Weekend Junction Bucharest au fost gândite ca o inedită călătorie culturală prin capitală: într-un muzeu unic în țară și foarte rar în lume - dedicat hărților și cărții vechi, într-un mall, și într-un studio de spectacol al Universității Naționale de Muzică București. Weekend Junction Bucharest a fost un prilej să sărbătorim diversitatea și versatilitatea muzicală a capitalei.”
Sebastian Gheorghiu
Sebastian Gheorghiu,
Manager cultural și membru în Consiliul Director UCIMR ​

Programul

Jazz cu inspirația unei cărți rare, un concert-atelier de percuție și o conferință-spectacol se vor intersecta pe harta capitalei, prilejuind o călătorie culturală cu experiențe artistice inedite.

Andrei Petrache Trio

Vineri, 27 octombrie, Andrei Petrache Trio va susține un concert de jazz la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Plecând de la inspirația unei cărți din vasta colecție a instituției, ce va evidenția evoluția orașului prin prisma comunităților care și-au declarat apartenența la spațiul efervescent și eclectic al capitalei, concertul promite o imersiune în istoria orașului, ilustrată muzical.

Enescu Percussion Group

Sâmbătă, 28 octombrie, Enescu Percussion Group, condus de marimbafonista Irina Rădulescu, împreună cu elevi ai Colegiului Național de Muzică George Enescu din București, vor susține un concert-atelier de percuție la Colosseum Mall. Pe parcursul programului muzical-educativ în spațiul special amenajat, spectatorii, copii și adulți, vor putea participa la un atelier de audiție activă în cadrul căruia se vor familiariza cu bogăția acestei familii de instrumente, vor asculta piese din repertoriul clasic, tradițional și modern și vor învăța chiar câteva ritmuri pe care le vor interpreta alături de muzicienii profesioniști.

Round Table București

Duminică, 29 octombrie, va avea loc o ediție specială a conferinței-spectacol „Round Table București”, moderată de muzicologul Valentina Sandu-Dediu, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității de Muzică București. Pe formatul deja consacrat al dialogurilor cu miez completate cu intermezzo-uri artistice live, invitații Valentinei Sandu-Dediu – artiști independenți din domeniul muzicii, al teatrului și al coregrafiei – își vor împărtăși ideile proiectelor recente și vor relata viața lor profesională în Bucureștiul de astăzi, în contextul post-pandemic și geopolitic actual. Invitații, Ana Maria Galea (cântăreață și actriță), Andrei Petrache (compozitor și pianist de muzică cultă contemporană și de jazz) și Cristina Lilienfeld (coregrafă și dansatoare) vor reliefa perspective personale asupra orașului – ca spațiu familiar, de comunitate, dar și ca mediu de evoluție profesională. Evenimentul cu public, transmis în direct prin live-streaming pe platforma de YouTube Enjoytv România, se va încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri din partea spectatorilor.

Despre artiști:

ANDREI PETRACHE TRIO este un grup de tineri artiști ce se remarcă prin originalitate muzicală și inventivitate interpretativă. Andrei Petrache este pianist și compozitor multipremiat, iar împreună cu basistul Alexandru Marin și toboșarul Philip Goron formează un trio cu un background solid de muzică clasică și alternativă, cei 3 fiind studenți sau absolvenți de Conservator la diferite secții. Acest proiect proaspăt a luat naștere în urmă cu 3 ani, atunci când ideile muzicale și sinergia de grup au devenit convergente și li s-a ivit ocazia să-și concretizeze planurile muzicale.

IRINA RĂDULESCU este un artist neobosit, dedicat percuției și în special marimbei, instrument ce a consacrat-o, atât ca solistă cât și ca membră în orchestrele simfonice din România. A câștigat numeroase premii (Premiul Juriului – International Music Competition – Tokyo 2018, Premiul al doilea la „Festivalului Muzicii Maghiare” – București 2017, „Premiul Creativității” la Gala UNATC – ARCUB 2017, Marele Premiu al Concursul „Dan Cumpătă” – 2016, Trofeul Concursului Național „Aulodia” – Brașov 2012) și încă din anul 2013 este invitată permanentă la festivaluri precum „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi” sau „Meridian”, alături de ansambluri prestigioase – Archaeus, Profil, devotioModerna, pasClassique și Game.

În vara anului 2022 a susținut primul turneu național de marimbă solo din România care s-a bucurat de un succes extraordinar în 8 dintre cele mai importante orașe culturale, proiect realizat cu sprijinul AFCN. În același an a înființat ansamblul cameral Enescu Percussion Group, o formație camerală tip laborator, care reprezintă pentru tinerii elevi o oportunitate deosebită de a intra în contact încă de la începutul studiului cu experiența de scenă în cadre artistice profesioniste, alături de muzicieni consacrați. În prezent este profesor de percuție la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București.

VALENTINA SANDU-DEDIU a absolvit în 1990 Secţia de muzicologie la actuala Universitate Naţională de Muzică din Bucureşti. A fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, iar în prezent este profesor la Universitatea Naţională de Muzică şi rector al Colegiului Noua Europă, Bucureşti, din 2014. În 2008 a primit Premiul Academiei de Ştiinţe Berlin-Brandenburg, acordat de Peregrinus Stiftung.

Este autoarea a sute de studii, cronici și articole publicate în România şi Germania, precum și a unor importante cărți pe teme muzicale, precum Wozzeck, profeţie şi împlinire, Bucureşti, 1991; Ipostaze stilistice şi simbolice ale manierismului în muzică, Bucureşti, 1997; Ludwig van Beethoven, Bucureşti, 2000; Muzica nouă între modern şi postmodern, Bucureşti, 2004; Rumänische Musik nach 1944, Saarbrücken, 2006; Alegeri, atitudini, afecte, Bucureşti, 2010; Robert Schumann, Bucureşti, 2011.

A realizat, de asemenea, câteva serii de emisiuni radiofonice, iar din anul 2015 este moderator al conferințelor-spectacol Round Table București. Activitatea sa este completată de apariţiile concertistice şi de înregistrări, în calitate de pianistă în ansambluri camerale.

Născută în anul 1979, ANA MARIA GALEA a fost atrasă de muzică încă de la o vârstă fragedă. Pianul a fost prima ei dragoste, iar pasiunea pentru jazz a venit abia după aceea. Ana Maria a strălucit în lumea jazzului românesc și internațional. Cu o voce extraordinară, a cucerit inimile ascultătorilor de la festivaluri de prestigiu, precum „Brașov Jazz & Blues Festival” și „Csiki Jazz”. Colaborările sale atât cu artiști români, cum ar fi Daniel Csikos și Anca Parghel, cât și cu muzicieni internaționali precum Mat Maneri din SUA, au adăugat plus valoare carierei sale. Nu doar muzica a făcut parte din viața Anei Maria. Artistă a cunoscut succesul și pe scena teatrală, unde a jucat roluri memorabile și a adus personaje la viață cu talentul său actoricesc. Prin participarea la producții precum „Un om ca oricare”  de Goran Stepanovski, în regia lui Mihai Lungeanu, și „Menajeria de sticlă de Tennesee Williamns, în regia lui Radu Olăreanu, și-a demonstrat versatilitatea sa artistică. Ana Maria Galea a considerat mereu că educația este esențială pentru dezvoltarea tinerilor artiști. Ea a fost implicată în workshop-uri, cursuri și proiecte educaționale, contribuind la formarea generațiilor viitoare de artiști. Pe lângă prezența sa pe scenă, a fost implicată în numeroase proiecte culturale și a adus contribuții semnificative în publicații artistice. A fost coautor la manuale auxiliare și a fost parte din colectivele de redacție ale unor publicații de prestigiu. 

CRISTINA LILIENFELD a studiat coregrafia și psihologia căutând în permanență punctul în care cele două discipline se întâlnesc. În ultimii ani a colaborat și continuă să lucreze cu diferiți coregrafi și dansatori, dar și cu artiști vizuali și muzicieni făcând parte din mai multe grupuri artistice interdisciplinare.

Spectacolele ei Lay(ers), Nu toți sunt eroi, Fapte vitejești, Moving Fields, precum și numeroase spectacole în care dansează sau pentru care a semnat coregrafia: Coregrafie de grup, În trup, Dancer In The Dark, The Great Scheme of Things – concert Fierbințeanu etc. continuă să fie prezentate pe scenele din București, din țară și internaționale.

În 2016 a făcut parte din programul Dance Roads prin intermediul căruia a călătorit în cinci țări europene prezentând spectacolul Lay(ers). În 2015 a devenit membru al Asociației PETEC susținând diferite producții cu caracter interdisciplinar create pentru toate categoriile de vârstă.

În prezent este membru co-fondator al Colectivului AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică, ce administrează un nou studio dedicat dansului contemporan la București începând din anul 2021.

Despre UCIMR

Fondată în anul 1995, UCIMR este o organizație nonprofit de utilitate publică, care contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, jazz și contemporane, atât pe plan național, cât și internațional. De aproape 3 decenii, asociația susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse.

Proiectele UCIMR  

UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente.

Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau co-producția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.