Turneu de muzică clasică româno-japonez

În perioada 5-7 octombrie, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) împreună cu Romanian Music Society in Japan (日本ルーマニア音楽協会) organizează un turneu de muzică clasică în 3 orașe din România, în cadrul celei de a XIX-a ediții Romanian Internation Music Competition.

După prima etapă a concursului desfășurată între 22 – 26 septembrie la Minato-ku Takanawa din orașul Tokyo, în care muzicieni din toată lumea au concurat la categoriile canto, instrumente cu coarde, de suflat, percuție, pian, precum și ansambluri, a venit rândul artiștilor japonezi să încânte publicul românesc.

Printre artiștii care vor interpreta în cadrul turneului se numără câștigătorii concursului The Romanian International Music Competition and The Romanian International Junior Music Competition, Izuru Hara și Silvana Chu, care vor fi acompaniați la pian de Clementina Ciucu Ristea. De asemenea, pe scenă va urca și violonista Andreea Nistor, absolventă a Colegiului Național de Muzică „George Enescu” și recent admisă la secția de vioară a Academiei Regale de Muzică din Londra, membră a grupului Enescu Young Strings.

„De partenerii din Japonia ne leagă o prietenie de lungă durată. Pentru noi, muzica este un limbaj universal, care transcende barierele de limbă. Ne bucurăm să continuăm tradiția acestui proiect ințiat cu 19 ani în urmă și să reluăm turneul din România după o pauză de aproape 4 ani, în care totuși am rămas conectați la valorile noastre comune: iubirea pentru muzică și scenă.” – Sebastian Gheorghiu, Manager Cultural și Membru în Consiliul Director UCIMR

Turneul cuprinde recitaluri:

5 octombrie, orele 18:00 – Centrul Cultural Apollonia, Brașov

6 octombrie, orele 19:00 – Centrul Cutural Arcuș, Sfântu Gheorghe

7 octombrie, orele 19:00 – Sala Mică a Ateneului Român, București

Despre UCIMR

Fondată în anul 1995, UCIMR este o organizație nonprofit de utilitate publică, care contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, jazz și contemporane, atât pe plan național, cât și internațional. De aproape 3 decenii, asociația susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse.

Proiectele UCIMR  

UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente.

Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau co-producția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.