Nu mai e loc de „maculatură” – interviu Lavinia Iancu pentru IQads

Recent, Lavinia Iancu, fondatoare SUSTENOBIL PR/ODUCTION și ReFEEL Solutions, Inc., și cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice, a acordat un interviu pentru IQads, unul dintre cele mai importante website-uri dedicate industriei de marcom din România. Aflați din el informații interesante despre trecutul, prezentul, și mai ales viitorul sustenabil al marcom-ului:

IQads: Cum a arătat pentru tine începutul în industria creativă? 

Lavinia Iancu: Sunt blogger cu ștate vechi, cu „b”, nu cu „v”! Eram în liceu în 2009 când am creat Pinacoteca, pe platforma .blogspot și devenisem un lider de opinie în Oltenița. Mi-am transformat hobby-ul în profesie odată cu intrarea la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, în 2011, însă am constatat că am o profesie subiectivă, așa că m-am îndreptat către Management de Proiect la masterat, în 2014, din dorința de a-mi susține creația prin cifre, apoi ușor, ușor m-am îndreptat spre management, iar azi sunt antreprenoare, doctorandă la Școala Doctorală de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din București și cadru didactic asociat la Facultatea de Finanțe, Bănci și Burse de Valori în cadrul aceleiași instituții. 

Pentru mine, experiența profesională se împletește cu cercetarea academică, așa se face că în 2014 mi-am făcut licența despre „Identitatea urbană și formele de mobilizare simbolică”, în cazul întreruperii emisiei RADIO GUERRILLA, mai apoi mi-am făcut lucrarea de disertație despre Managementul Proiectelor Creative ca strategie de creștere economică, studiind fenomenul de gentrificare din zona Timpuri Noi din București, unde vechile fabrici comuniste au fost reconvertite în spații culturale alternative și hub-uri creative. Astăzi studiez Managementul sustenabil în economia GIG, aplicat la sectorul livrărilor. 

Industriile creative s-au metamorfozat odată cu dezvoltarea tehnologiei, dacă în 2011 agențiile de comunicare erau preocupate să ofere creație, cu mijloacele puse la dispoziție de tehnologia de atunci și platformele sociale, astăzi suntem mult mai preocupați să creăm propriile platforme digitale și aplicații mobile, deci suntem mult mai preocupați să găsim noi modele de business, prin comodificarea, distribuția și monetizarea bunurilor creative.

IQads: Care este rolul PR-ului în 2022? 

 Lavinia Iancu: PR-ul a evoluat de la ME, la ME TOO, la HOW I AM RELEVANT TO YOU, nu mai e loc de „maculatură”, oamenii vor să vadă comunicarea unor fapte, nu niște contexte de comunicare impus artificial de corporații. Și asta s-a văzut într-unul dintre cele mai recente proiecte comunicate de noi: prototipul unei tastaturi Braille, 3D, realizat de un inginer român, care a fost pus la dispoziția comunității, gratuit, pentru a fi confecționată la orice centru de imprimare 3D. Trăim o nouă eră: a accesibilizării, indiferent de cât de diferiți am fi. Oamenii vor să vadă brandurile implicate în comunitate, să schimbe lucrurile în bine, cu fiecare demers. S-a încheiat epoca „Much Ado About Nothing”, bun-venit „CREATIVE PROJECTS TO ENJOY TODAY. AND TOMORROW.” 

IQads: Care sunt nevoile clienților în 2022? 

Lavinia Iancu: Am trăit alături de clienții noștri pandemia și, acum, trecem prin perioada tulbure în care războiul de lângă noi face antreprenoriatul o sarcină și mai dificilă decât de obicei. Ca oameni, clienții, au nevoi din piramida lui Maslow: în primul rând securitate. Dacă nu există cerere, marketing-ul nu poate face minuni. Însă observ faptul că managerii companiilor sunt precauți, crezând că pândește o criză economică după colț, și tocmai această precauție conduce la „Self-fulfilling Prophecy”. Dincolo de tactici de comunicare, clienții, oamenii, își doresc predictibilitate și reîntoarcerea la situația ante-pandemică, păstrând ce au învățat bun din pandemie: digitalizarea. 

Dacă v-am făcut curioși, continuarea articolului o găsiți aici: https://bit.ly/3K2nuQx